Kleśas in beeld

.

Kleśas

Wanneer je je verbindt met datgene wat, als actueel fenomeen, jou toevalt in het leven, kun je je licht leven van hart tot hart en kun je het licht koesteren dat jou dient. Onderscheidingsvermogen helpt je om met jezelf samen te vallen en de innerlijke vrijheid te omarmen, ten einde jouw diepste wensen te realiseren.
.

klik voor vergroting


Fixatie in het midden in het diagram verstaan we als een puntige hoofdzaak en vastklampen in het dynagram geeft een proces weer. Daardoor kun je de weg ook weer terug gaan.  Door datgene waar je je aan vastklampt, los te laten, af te stoten, kun je de weg van omkering gaan bewandelen.
Gevolgen van vastklampen is angst, angst voor de dood, angst om het leven te laten. Dit alles komt, omdat je je diepste wens niet respecteert. Je diepste wens realiseren om te Zijn en te accepteren wie je bent en dat kent geen angst of vastklampen aan wat dan ook.
Wanneer je je verbindt met het feitelijk fenomeen dat je pad kruist, dan impliceert dit een onvoorwaardelijke Zijnstoestand in alles wat zich aandient (je toevalt in het leven)

De weg terug is dan ook om alles waar je je aan vastklampt (clinging) en je niet (meer) dient af te stoten (repulsing) om samen te vallen met jezelf.
Alleen dan valt alle identificatie weg en kun je je innerlijke vrijheid omarmen.

Zo houden identificatie en fixatie elkaar in stand. Ze houden elkaar gevangen, hetgeen de polaire as (boven-beneden) laat zien als een en-en as. Identificeren (identifying) is procesmatig en laat de mogelijkheid open nog te kiezen waar je je mee identificeert (identification).

Als je je al wil identificeren dan is het enige waar je je mee zou moeten identificeren, je innerlijk licht, leef je licht en val samen met jezelf.
Wanneer je leeft in connectie met de buitenwereld van hart tot hart dan krijgen fixatie en identificatie geen kans je gevangen te houden in onwetendheid, hetgeen de grondoorzaak is.

Al het andere dan je ‘eigen licht’, waar je je mee identificeert, werkt egoïsme in de hand. Egoïsme is het gevolg van een identificatie met dat wat je niet bent. Het is een afgescheiden zijn van dat wat je in essentie bent. Asmitā wordt dan meestal ook vertaald als egoïsme. Een afgescheiden zelf.

Rāga, aantrekken (attracting) wordt ook vaak vertaald als hechten.

Er zijn vele ‘kleuren licht’ waar we mee in aanraking komen die verleidelijk zijn en die aan ons trekken. Rāga is het gevolg van identificeren. Rāga is het verlangen, het hunkeren, het is de aantrekkelijkheid van begeerte. Het dient niet het licht in jou maar staat ten dienste van je ego-ikje. Leef je licht en leef van hart tot hart en koester het licht dat je dient.

Driehoek: fixatie-aantrekkingskracht-afstoten
Fixatie houdt ons gevangen in de dualiteit, in onwetendheid, met name door al die verschijnselen, die voortkomen uit het identificeren en aangetrokken worden door alle kleur, alle verleidingen die ons niet dienen.  De horizontaal, de duale as, laat de kracht van aantrekking en afstoting zien.

Rechterkant gram:
Dveṣha, afstoten (repulsing). Je keert je van jezelf af. Het is belangrijk om onderscheidingsvermogen te ontwikkelen, zodat je gaat zien, hoe je jezelf gevangen houdt, in de dualiteit tussen het aantrekkingsproces en het afstotingsproces (en de kracht van aantrekken en afstoten).

Onderscheid leren maken, tussen wat jou wel dient en niet dient, om samen te kunnen vallen met jezelf.  Wanneer je niet krijgt wat je begeert (Rāga), waar je je mee identificeert (Asmitā) en waar je je aan hecht (Rāga), ga je je van jezelf afkeren (Dveṣha). Vanuit afgescheidenheid word je boos (Dveṣha), word je angstig (Abhiniveśah), om datgene waar je aan gehecht bent, te verliezen. Je bent je innerlijke vrijheid kwijt.

Driehoek: identificatie-afstoten-vastklampen
Identificatie houdt ons gevangen in de dualiteit, in onwetendheid, met name door al die verschijnselen, die voortkomen uit je afkeren van dat wat er toe doet en je vast blijven klampen vanuit angst, om te verliezen. In de meest verdichtende vorm is het angst voor de dood. Het is een natuurlijke drang van de mens om te leven, maar angst om het leven te laten, wordt gezien als de meest verdichte vorm, die nauw verwant is aan onwetendheid.  De duale as laat de kracht van aantrekking en afstoting zien en vormt met identificatie een driehoek.

Linkerkant gram
Wanneer je je identificeert en je daaraan vastklampt, kun je niet meer open staan om je als nieuw (oost) te committeren aan datgene wat je als actueel fenomeen wordt aangereikt.  De duale kracht van aantrekking en afstoting houdt dit in stand.

Mooie spiegelingen:
Fixatie – verbind alle harten
Identificatie – omarm je innerlijke vrijheid
Aantrekkingskracht – ontwikkel onderscheidingsvermogen
Afstoten – committeer je aan het actuele fenomeen

Samengevat: De weg van onwetendheid naar vastklampen en de weg van omkering.

Wanneer je je vanuit onwetendheid identificeert met dat wat je niet bent en niet leeft vanuit je hart zal je aangetrokken worden tot dat wat je niet wezenlijk dient. Wanneer het aan onderscheidingsvermogen ontbreekt zal je niet merken dat je je afgekeerd hebt van je Zelf en dat waar je je aan vastklampt illusie is en je leidt naar angst. Je bent je innerlijke vrijheid kwijt.

Om deze cirkel van lijden te doorbreken, adviseert Patañjali de weg van omkering.

Om het vastklampen op te heffen, zal je je moeten ontdoen (afstoten, afkeren) van datgene wat je belemmert, om weer samen te vallen met jezelf en zo je licht te kunnen leven.

Onderscheidingsvermogen ontwikkelen, zal je helpen te zien waaraan je gehecht bent, waardoor je aangetrokken wordt en wat je wel en niet dient.

Wanneer je leeft vanuit je hart en door onderscheidingsvermogen (Viveka-Khyati) ziet en weet, waar je je mee identificeert, kom je los van onwetendheid en kun je je werkelijk verbinden met dat wat je te doen staat (Dharma), met het actuele fenomeen dat je pad kruist en of toevalt.
.

Nieuwsgierig naar meer informatie over Systeem Dynamiek?
Ga dan naar de site van
Artes Sophiae  (deze site is momenteel opnieuw in opbouw)

.

Terug

.

.

.

.